Silicon Valleygigant till Skåne

–  Det är otroligt roligt när en Silicon Valleygigant som Intel väljer att etablera sig i Skåne, ST-Ericsson ska ha en stor eloge för att de fått den här affären i hamn, säger Mats Ekstrand, vd för Mobile Heights.
– Det är ett kvitto på att Skåne verkligen står för kompetens i världsklass inom mobile och att det attraherar viktiga aktörer. Vi ska inte ropa hej förrän vi är över bäcken men visst har vi nu sett flera goda nyheter som pekar på att vi lyckats skapa nytillväxt mitt i pågående branschomvandling. Ett av målen vi hade för ett år sedan var att få hit internationella aktörer och det har vi nu, med både Tech Mahindra och Intel, säger Mats.

Mobile Heights har varit i kontakt med Intel vid ett flertal tillfällen, bland annat vid en resa till Silicon Valley tidigt i våras, men har inte träffat just den divisionen som är aktuell i dagens nyhet och har inte alls varit aktiva i förhandlingarna. Ändå är Mats Ekstrand övertygad om att även dessa kontakter bidragit till den positiva bild av mobilskåne som vägts in Intels beslut:
– Räknar man samman alla kontaktytor: våra egna, alla startups’, Invest in Skånes och alla de som tas genom Mobile Heights medlemmar både i vardagligt arbete och vid tillfällen som Mobile World Congress i Barcelona, så har Skåne har definitivt en framträdande plats på världsmobilkartan idag, säger Mats Ekstrand.
På senaste tiden har till exempel det nya forskningsinstitutet för distribuerade molntjänster MAPCI, en gemensam satsning av Lunds Universitet, Region Skåne och Sony Mobile, väckt intresse internationellt. Intel är nu en tänkbar deltagare:
– Ja, nu när Intel etablerat sig här hoppas jag att de också blir intresserade av att delta i MAPCI, säger Björn Ekelund, interimsdirektör för MAPCI och vice ordförande i Mobile Heights styrelse.